Mobile Menu

CHURCHER’S COLLEGE NURSERY

CHURCHER’S COLLEGE NURSERY | LIPHOOK, HAMPSHIRE |

Following the successful completion of the Churcher’s College Junior School extension, Lewis & Hickey were invited to prepare a design for the Churcher’s College Nursery; a new early years education facility at the Liphook site.

The brief was to utilise an existing residential building on site and to convert it into light, bright and open learning spaces with a strong connection to the schools extensive outdoor environment.

The cellular rooms of the existing building have been stripped out with new skylights bring daylight into the heart of the nursery. A new contemporary brick arched extension wraps around the existing building and provides additional learning spaces as well as a new vaulted entrance hall.

Carefully positioned windows offer transparency and security across the various internal and external teaching zones. The scale of the building has been carefully tailored for the young users ensuring the spaces feel homely, welcoming and stimulating.

The nursery has been well received by staff and pupils alike who are making full use of the facilities.





UNIVERSITY OF NOTTINGHAM RAD BUILDING

UNIVERSITY OF NOTTINGHAM RAD BUILDING | JUBILEE CAMPUS, NOTTINGHAM |

As part of a framework partnership with the University of Nottingham, and through a robust design, interview and presentation process, Lewis & Hickey were successfully awarded the Research Acceleration and Demonstration Building (RAD) new build project.

Enjoying a prime location on the University of Nottingham’s Jubilee Campus, the building provides a number of multidisciplinary and specifically designed laboratory spaces, as well as high quality single and multiple occupancy offices, technical support bases and breakout spaces.

The competition winning design was developed by a multidisciplinary team headed by Lewis & Hickey and from the outset was focused on embedded sustainable principles including potential re-use of an existing borehole on the site. The design solution adopted a split laboratory and office accommodation model with a central atrium space, providing main access and egress and key breakout hubs to each level, with a full height, feature ‘green wall’. The atrium also provides stack ventilation assistance to the active systems and acts as a collector for passive solar and occupant gains which are then captured through roof top plant at the atrium head.

While sustainability is a very high priority for the scheme, it is deemed equally important to seize the aesthetic opportunity to provide a dynamic appearance with a unique identity consistent with aspirations of the ERA initiative and the design led context of the campus. The final design has been developed to maintain this initiative and expand on it such that the proposal will achieve BREEAM ‘Excellent’ status in accordance with the University of Nottingham’s minimum requirements.

Work on site commences in January 2017 with completion due December 2017. 





CHURCHER’S COLLEGE DAY SCHOOL

Churcher's College | Liphook, Hampshire |

Churcher’s College is an Independent day school with sites in Petersfield and Liphook in Hampshire with over a 1000 students. 

Lewis & Hickey were appointed to rationalise the layout of the existing infant and middle school in Liphook and to update the associated classrooms and support facilities. The School wanted to use this opportunity to emphasise its commitment to innovative thinking and quality in educational design while retaining its history and core teaching values.

Two new distinct entrances were created for infants and middle school pupils; with the former connecting the existing old school house with the new reception class. The latter leads into a double height circulation space visually connecting Year 3 and 4 classrooms with light spilling from above. The upper floors have large windows with views within the building and out into the surrounding countryside.

The space has been occupied since September 2015 and the teachers and students are very pleased and proud of the resultant new facilities.





ENGLISH INTERNATIONAL SCHOOL

ENGLISH INTERNATIONAL SCHOOL | PRAGUE, CZECH REPUBLIC |

The beginning of the 2007 school year in Prague saw the grand opening of a new private school for international students, which took place under the auspices of Her Royal Highness Princess Anne. Lewis & Hickey Praha were briefed by the School to create a brand new facility, having decided to move from unsatisfactory buildings in Prague, Písnice, to a new-built school campus on a green site in Prague 4 Krè.

Lewis & Hickey were involved in the preparation of initial architectural proposals and helped the client to find an optimal layout for the school, for 2–18 year olds. The secondary School building is situated along an existing road and acts as a barrier for the Primary School and the Nursery, orientated towards a large green open space in the southern end of the site. The design includes a sports hall, a multi-purpose hall and an internal atrium which also houses the school library.

 





UNIVERSITY OF EDINBURGH MAIN LIBRARY

UNIVERSITY OF EDINBURGH | EDINBURGH, UK |

This Grade A-listed building, designed by Sir Basil Spence, Glover & Ferguson has been highlighted as a good example of Modernist design. Whilst it retained the majority of its original design features it required complete up-grading to meet the requirements of a modern research and learning environment.

The library refurbishment was the largest of a range of projects that Lewis and Hickey carried out for Edinburgh University, phased over a 7-year period to ensure service continuity throughout the works. The extensive works included repairs to the fabric of the building, renovation of finishes and the complete renewal of all building services.

A new Special Collections, Archive and Research Centre area was formed on the top two floors and further phases included the remodelling of the entrance area, formation of a 220-seat cafe and the insertion of a mezzanine gallery and exhibition space. A degree of flexibility has been designed into the floor layouts and services installations to allow for possible internal reconfigurations to suit future changes in use patterns.

 





VIRGO FIDELIS SENIOR SCHOOL EXTENSION

VIRGO FIDELIS SCHOOL | LONDON, UK |

Lewis & Hickey were asked to develop proposals for a four-storey, 22,000 sq. ft. extension which was to wrap around the existing brick gym building on the existing campus. The upper three floors were to house ICT, maths, business and media class and seminar rooms, fully equipped with flat screen computers and interactive teaching boards. The ground floor would house most of the staff offices and rooms for individual student support and special needs tuition.

The new facility also accommodates the more vocational subjects of hospitality, incorporating a catering kitchen, hair dressing and beautician rooms, all of which open directly on to the school grounds. The upper classrooms are positioned off a central unobstructed, column-free atrium space which forms a dynamic central spine, naturally lit from above. The atrium balconies function as corridors and are the main circulation routes within the building, all with views back to the main school.

There are a number of sustainable features incorporated within the design including passive ventilation with heat exchangers, biomass heating and photovoltaic panels to convert sunlight into electricity. The building is orientated to maximise solar heat gains in winter while overhangs and brise soleil minimise unwanted heat in summer.

 





UNIVERSITY OF EDINBURGH, JOHN MCINTYRE CENTRE

UNIVERSITY OF EDINBURGH | EDINBURGH, UK |

The John McIntyre Centre provides meals for approximately 2000 students increasing to 2500 when the campus opens to visitors and conferences during the summer. The project brief requested an additional 150 covers, improved user flow and a 350-seat conference room and facilities for the University’s expanding conference business.

The ground floor refectory and servery have been refurbished and the enlarged facility provides separate entrances for the residents and for conference users. A food court is now provided and the seating layout for the refectory made less formal and the space more flexible. Part of this flexibility revolves around the bar, relocated from the first floor, which can expand into part of the enlarged refectory.

The new conference room is multi-purpose and can be divided into two rooms equipped with state of the art communication, a/v and control systems. Alongside sit two small meeting rooms, linked by a glazed breakout area forming the link across a roof terrace to the existing 5 conference rooms and reception / bar at the centre of the enlarged complex.

 





UNIVERSITY OF NOTTINGHAM, ARTS FACULTY

UNIVERSITY OF NOTTINGHAM - COMPETITION ENTRY | NOTTINGHAM, UK |

Lewis & Hickey provided a competition entry for a new arts faculty and teaching facilities to incorporate the Archaeology, Philosophy, Classics and Theology departments. The site is located on a prominent focal point as you enter the park campus and requires a high quality design to respond to its high profiled position.

A U-shaped naturally ventilated building with both open plan and private offices arranged around a central atrium acts as a shared social focus for all the departments. Striking elevations are made up of vertical timber brise soleil, responding to the tree lined site and preventing overheating as part of the ventilation strategy.

The design allowed for the building to be powered by wood chip boilers sourced from the campus itself and entered via a simple, welcoming public space that connects the faculty to the wider campus and public realm.

 





UNIVERSITY OF STIRLING LIBRARY

UNIVERSITY OF STIRLING | STIRLING, UK |

The Library, constructed in the mid-1960s, forms the academic heart of the University and occupies a central location in its wonderful parkland setting at the foot of the Ochils.

Our challenge was to revitalise the building and make it fully fit to meet the requirements of a 21st Century learning environment, all within a tight programme, with services to students, staff and visiting academics being maintained throughout the works. The scheme included a small extension to better integrate the library with the Atrium and adjacent MacRobert Arts Centre which, together, form the social and circulatory hub of the University.
Lewis & Hickey interventions have clarified and enhanced internal spaces and circulation; the perimeters have been opened out as far as practicable to allow natural light into the deep plan and a new central Atrium has both reinforced this intention and visually unified levels vertically.

A clean and restrained aesthetic aimed at longevity has been applied; this is punctuated at judicious intervals with telling insertions of transparent and solid colour to enliven and inform passage through the interior.

The net result is an effective demonstration of the capacity of good design to be transformative within a constrained – and in this case tapering – budget.

Staff have uniformly expressed delight at their new environment…”It’s hard to believe that it’s the same building, it’s the type of Library we might normally visit as exemplar” “It looks like a completely new building standing under the light well”, “Light and airy. The students will love it”
 

SI YUAN SCHOOL OF CONTEMPORARY CHINESE STUDIES

UNIVERSITY OF NOTTINGHAM | NOTTINGHAM JUBILEE CAMPUS |

Part of a framework agreement with the University of Nottingham, Lewis & Hickey developed design proposals for a new faculty building for Contemporary Chinese Studies. The site, situated on the shoreline of the campus lake, provides the perfect setting for referencing classical Chinese architecture and the auspicious association with the water element in Chinese culture. The building sits in the heart of the university's Jubilee campus which has a dynamic mix of contemporary architecture.

Aesthetically the building draws upon subtle references to Chinese design, presenting a mix of charcoal standing seam zinc, black glazing and a signature red glass lantern entrance. Internally this interpretation continues, providing a tranquil and contemplative study area mixed with exhibition gallery, library and academic offices.

The building provides the University with a BREEAM excellent low carbon sustainable faculty building of just under 2000 Sq m. New external landscaping connects the building with the shoreline and tree lined boulevard.

Use of thermal mass, solar shading, on site photovoltaic electricity generation, solar hot water, ground source heat recovery and bio diverse brown roofing underline the buildings green credentials.





delivering design

  TWITTER | LINKEDIN

  LEGALS | PRIVACY | CONTACT | SITE MAP

© Copyright 2017 Lewis and Hickey Limited
website by Black Apricot Creative