Mobile Menu

NEW INTERMEDIATE CARE UNIT – NORTH MANCHESTER GENERAL HOSPITAL

NEW INTERMEDIATE CARE UNIT | NORTH MANCHESTER GENERAL HOSPITAL |

The proposal is to create a new flagship 24 Bed Intermediate Care Unit on the site of north Manchester General Hospital. The new unit has been designed to bridge the gap between hospital care and home care, allowing the patients not yet well enough to return home, a place to stay and receive physiotherapy treatments in a controlled residential environment on the hospital site. This in turn will allow critical hospital beds to be made available to critical patients.

The design & layout & orientation of the building have been determined largely upon the topography of the site and to maximise as much natural daylight as possible. One main advantage on this design allowed us to create separate access to the main hub & entrance of the building via the upon floor level, allowing us to form a large sunken garden area at a lower level so that patients can continue treatment in privacy outdoors as well.

The external envelope of the building has been designed to meld with the surrounding landscape and at the same time have a road side view to create a flagship appearance. One of the main elements of the building is its shell which warps over the buildings body. This element helps identify the buildings hub, and therefore entrance, subliminally from afar, creating dominant but welcoming element over the cluster areas.

Due for completion in October 2017.





TAMESIDE MR/CT SCANNER REDEVELOPMENT

TAMESIDE GENERAL HOSPITAL NHS TRUST | TAMESIDE GENERAL HOSPITAL, ASHTON-UNDER-LYNE |

The MR/CT Scanner Redevelopment Scheme situated within Hartshead North at Tameside General Hospital is to serve as a new extension to the department and alleviate the ever increasing demand on the existing facility.

The accommodation itself comprises of a new MR/CT scanner room which houses brand new pioneering CT scanning equipment, a control room, spacious waiting area, changing rooms and additional ancillary areas.  The expansion of the CT Scanner service meant the connection of the new build to the side of Hartshead south at ground floor. In doing so the existing fire escape routes from the Hartshead south had to be redesigned and extended through the new build to a new external level area.

The Project has been received very well by the End Users who feel this will improve patient care and waiting times within a thoroughly pleasant environment.





CHAPEL STREET HEALTH CENTRE, SALFORD

PRIMARY PLUS ON BEHALF OF NHS SALFORD PRIMARY CARE TRUST | SALFORD, UK |

This scheme involved the complete fit-out of a double height developer’s construction shell, located on the ground floor of a 9-storey private residential development. This involved a fit-out at ground and mezzanine floor levels, including the installation of new two-storey shop front glazing. The new health centre facility comprises of six Consulting / Interview rooms and two Treatment Rooms, with the necessary ancillary support accommodation all at ground floor level.

The mezzanine floor area accommodates all required staff areas to support the general operation and function of the new practice. The scheme amongst other things boasts large expanses of glazing and bespoke design features not commonly found in facilities of this nature, such as pop out windows and single storey Reception and WC Blocks within the Waiting Area, designed to provide greater appeal to working professionals within the local demographic catchment area of this proposed facility.

Excellent feedback has been received to date from the new GP service providers.

 





BLACKPOOL VICTORIA HOSPITAL, ASEPTIC PHARMACY SUITE

BLACKPOOL, FYLDE &WYRE HOSPITALS NHS TRUST | BLACKPOOL VICTORIA HOSPITAL, LANCASHIRE, UK |

Lewis & Hickey were commissioned to deliver a new Aseptic Pharmacy Suite, comprising of 4no Cyto-toxic Isolator Rooms and 2no CIVAS Rooms along with the required supporting ancillary accommodation. The completed scheme enabled the trust to undertake the processing and mixing of toxicology drugs, primarily used in cancer treatments. The scheme entailed a 200m² extension and 250m² refurbishment of an existing first floor accommodation block. A highly specialist project involving complex pressure cascade regimes and detailed ventilation strategies.





BLACKPOOL VICTORIA HOSPITAL, ORTHOPAEDIC ULTRA CLEAN

BLACKPOOL, FYLDE &WYRE HOSPITALS NHS TRUST | BLACKPOOL VICTORIA HOSPITAL, LANCASHIRE, UK |

Lewis & Hickey has been providing a multi-disciplinary framework of professional services for Blackpool, Fylde & Wyre Hospitals NHS Trust since 2003. One key project involved Blackpool Victoria, a large acute hospital that treats more than 80,000 day-case and inpatients and more than 200,000 outpatients from across Blackpool, Fylde and Wyre every year. Its A & E Department is one of the busiest in the country with more than 80,000 attendances every year. The hospital has 767 beds and employs more than 3,000 members of staff. It provides a wide range of services from Maternity to Care of the Elderly, and from Cancer Services to Heart Surgery.

This project allowed for an extensive refurbishment of two existing Cardiac Operating Theatres for the re-provision of a new Ultra-clean Orthopaedic Theatre Suite.  The project encompassed state of the art Ultra-clean and Ventilation Theatre Services to fully comply with the most current Health Technical Memorandum guidance for such a facility.  The Ultraclean Theatre and associated Ventilation Systems were designed, manufactured and installed through a NAMTE Subcontractor agreement to the standard form of Contract.  The project itself was delivered on an extremely demanding programme of only 14 weeks, which equated to a considerable amount of site supervision and coordination by L&H.
 





TAMESIDE CONSULTANT MESSING FACILITY

TAMESIDE GENERAL HOSPITAL NHS FOUNDATION TRUST | ASHTON-UNDER-LYNE, UK |

This scheme involved the relocation of the existing hospital’s consultant’s messing facility to an internal space with no external illumination. This initially sparked concern amongst the users, with regards to the feel and suitability of their new messing location.

Great emphasis was focused upon delivering an internal fit-out scheme that not only made best use of the irregular shape provided, but also required careful selection of internal finishes, fixtures, colours and internal lighting to provide an aesthetic and environment that was relatively relaxing / low-stim but not insular, dark or secluded. The client was delighted, with the scheme exceeding the consultant’s expectations for such a compact area and location.
 





BLACKPOOL URGENT CARE CENTRE

BLACKPOOL, FYLDE & WYRE NHS FOUNDATION TRUST | BLACKPOOL, UK |

The Urgent Care Centre is a partnership between a number of NHS organisations and Local Authorities in the Blackpool area, giving patients better access to immediate diagnosis and treatment, whilst relieving pressure on the Emergency department at Blackpool Victoria Hospital. The Centre comprises some 1500m2 of refurbished internal accommodation and 320m2 of new-build accommodation.

The building is a prominent landmark, attracting patients to its own entrance rather than the one intended for use by ambulances. This aim has already been realised with glazed extension forming an impressive main entrance to the Emergency department. Once inside, the interior design exerts a calming influence, with special provision for children. An existing historic clock tower on the site was rebuilt close to the building to provide a landmark for people coming to the facility.





NEW BANK HEALTH CENTRE, LONGSIGHT

PRIMARY CAPITAL HORIZONS (NHS MANCHESTER) | LONGSIGHT, MANCHESTER, UK |

This prominent urban site required a modern building that would add value to the area by bringing a derelict site into use and aid the regeneration of Longsight. Consequently, the health centre is a distinctive landmark, but procured at a reasonable cost.

The building has a clear logic reflected in its four basic external materials, with staff on the first floor contained within the blue Trespa cladding section, and clinical accommodation on the ground floor within the buff brick element. The blue Trespa boxes house automatic security shutters and provide solar shading. Solar control glass has been used on the south face to reduce overheating. The 585m2 building provides 5 consulting and treatment rooms, 2 counselling and meeting rooms, and a library and resource room for medical training.

This site was challenging for a number of reasons; access from the main road onto a busy junction needed close liaison with the Highways Department; the site was contaminated and required remediation, and a mains sewer runs within the site, affecting the position and form of the building.

The final scheme achieved a ‘Very Good’ BREEAM rating.





WIGAN CANCER CENTRE & PATHOLOGY LABORATORIES & ESL

WRIGHTINGTON, WIGAN & LEIGH NHS FOUNDATION TRUST | ROYAL ALBERT EDWARD HOSPITAL, WIGAN, UK |

The project consist of the construction of a new oncology and pathology laboratory with consultation rooms, a general ward and office space for research and seminars and replacing the existing facilities already on site.

The new building improves the physical environment in which people affected by cancer are treated, cared for and supported, so that they can be offered a more sensitive, personalised and therapeutic environment, both as a source of support to them and their families and as a force for change in the local and national provision of cancer care facilities.
 





delivering design

  TWITTER | LINKEDIN

  LEGALS | PRIVACY | CONTACT | SITE MAP

© Copyright 2017 Lewis and Hickey Limited
website by Black Apricot Creative