Mobile Menu

ACCORHOTELS

MERCURE HOTEL | HYDE PARK, LONDON

L&H were commissioned to undertake the complete re-configuration and refurbishment of this faded Bayswater Hotel. We designed from the basement to the top taking out walls and adjusting floors to create new lobby spaces and new larger bedrooms with ensuite bathrooms. New lightwells into the basement rooms were created and a new glazed bridge link to the adjoining hotel to the rear. All fire analysis, acoustic separation, room layouts and specifications were carried out and including interior visualisations, detailing for fixed fittings and furniture layouts.

Full construction detailing was provided for a traditional building contract. L&H also carried out the indicative electrical layouts. This has been a very successful refurbishment and the Mercure Hotel is now a thriving and popular London destination to international travelers.





INDIAN TIFFIN ROOM, PARK ROW, LEEDS

INDIAN TIFFIN ROOM | LEEDS

Following the ongoing popularity and success of the Indian Tiffin Room in First Street, Manchester; ITR´s subsequent venture in Leeds provided opportunity for a twist on the signature brand.

“Taking the street indoors” remains the consistent baseline, however Leeds was no copy and paste! Located within a Grade II Listed former bank building on the eminent and historic Park Row, the concept was developed with a more historic approach than First Street, creating a fairly unique hybrid style which harks back to the colonial architecture within India.

The use of reclaimed Indian shutters, wagon wheels and doors adorn the walls to provide hints from its Manchester project; while the lavish scalloped shaped arches aim to give people a vibrant and luxurious dining experience.

Raising the perimeter on the dining area allows guests to interact with the street and provides a strong internal dynamic. Bringing the streets of India into a 19th century bank to create a modern restaurant proves to be a compelling recipe!





INDIAN TIFFIN ROOM, FIRST STREET, MANCHESTER

INDIAN TIFFIN ROOM | Manchester

“….a bold, contemporary look with quirky styling, including booths designed like rickshaws and an open kitchen and bar built out of stacked shipping containers. It’s an impressive blueprint for the very successful chain you can well imagine this becoming.”
Emily Heward, Manchester Evening News

Indian Tiffin Room specializes in authentic Indian street food that is inspired by the bustling streets of India. The original restaurant in Cheadle is very highly regarded for its food and service. When approached by the owners, Lewis & Hickey had to consider how the best of the original location could be reinvented in Manchester’s newest cultural and commercial location.

The shell commercial unit provided a contemporary canvas of large glazed areas, bare concrete and blockwork. The challenge was to fill the cavernous space to create a bustling, street feel that reflects the origins of the menu and complements the experience of the location.

Two cut-out shipping containers are delicately balanced to house the kitchen which is the focus of the restaurant, the theatre of the chef’s activities as much a visual attraction as the food itself. Upcycled and re-used materials are utilized to create the bar and elements of the furniture including the deconstructed rickshaws that form seating booths. We worked with specialist lighting designers on the bespoke light fittings that mix rickshaw wheels with the multi-tiered tiffin pots that give the restaurant its name. Road markings on the floor, bespoke graffiti and wall hangings from India complete the street ambience in a light hearted collision between standard commercial unit and the Indian sub-continent.

“And with Indian Tiffin Room I have yet another excuse, as if I ever needed one, to come back to Manchester, capital of the universe and beyond.”
Tom Parker Bowles, The Mail On Sunday

 

Photography by Tom Bright





1802 BAR, LONDON

SEARCY’S | WEST INDIA QUAY, LONDON

Taking a kitchen aesthetic and bringing it into the public space, the design allows for chunky stainless steel and solid oak table tops, putting quality materials where they are appropriate and robust, no-nonsense engineering to the rest of the interior.

In creating the 1802 brand and environmental graphics, we chose a name with historical reference (1802 was the date that West India Quay first opened), recognising 1802’s position as part of the museum whilst allowing it to legitimately stand alone as a destination. The graphics take on a modern, contemporary feel. As the building speaks for itself we used simple references to materials and water, giving a palette of colours deriving from rusting metal. Oversized text and coloured bands have been applied directly to the walls, complimenting rather than dominating the environment.

Above all it’s about creating a place where people will enjoy good food, fine wine and ice cool larger, where the host just wants everyone to relax and have a good time. The design should complement the experience.
 





HOTEL LA TOUR, BIRMINGHAM

HOTEL LA TOUR | BIRMINGHAM

Hotel La Tour is situated in a very prominent location in Birmingham which serves as a gateway to the city from the south and as a primary link between the retail and business heart of the city, the new city park and emerging east side beyond.

Lewis & Hickey were tasked with maximising the potential from an unusual triangular Brownfield site, whilst creating a striking and memorable contemporary building, offering a sanctuary of comfort and a unique architectural experience. The four-star luxury hotel includes ancillary facilities such as a restaurant, bar, gym, conference facilities, open south facing terrace, parking and servicing, and topped with two multi storey penthouse suites that offer views across the city and beyond. Planning permission was granted at committee with a unanimous decision from the councillors, and they commented that the building was ‘an impressive design’ and that it was ‘welcomed as a major addition, not only to the city but to the city skyline’.
 





LA FITNESS

LA FITNESS | NATIONWIDE

LA Fitness commissioned Lewis & Hickey to transform a number of diverse City Centre sites into modern health and fitness centres, including a severely dilapidated Grade II listed Cinema (incorporating a unique neo-Egyptian auditorium designed and built in the 1930’s) in Sale, a 1970s concrete framed car park /office block in Brighton, a former car dealership located on the outskirts of Kettering, and a number of other locations.

The buildings now house high-technology training and sports facilities, including state of the art Gymnasiums, Cardio-Theatre, Swimming Pools with Steam and Sauna Rooms, Aerobics Rooms and Static-cycling. Other facilities include instruction, changing and relaxation areas as well as a specialist Pilates and Yoga Studio, a Crèche, Treatment and Therapy Rooms.  

The buildings exposed columns and open ceiling spaces were incorporated in the designs to create an industrial theme with a contemporary feel. The café entrance areas have views through to the Swimming Pool and Gymnasium Areas.

The projects were completed within narrow financial constraints to a challenging construction programme, providing new use for otherwise obsolete buildings.





McDONALDS

McDONALDS | UK & INDIA

Over a period of many years, Lewis & Hickey have been responsible for a number of key projects for McDonalds nationwide. These included many unique interiors, new drive-thru restaurants; refurbishment works to existing branches, internet station installations and a host of other initiatives.

As part of the McDonald’s branch evolution process, we were commissioned to manage and co-ordinate the refurbishment of four prestigious ‘flagship’ restaurants in Central London – Regent Street, The Strand and two on Oxford Street.

L&H applied a unique design concept to each of the four locations and introduced a ‘café style’ environment into the Regent Street branch. New fixtures, furniture, lighting and wall treatments completely transformed these restaurants into vibrant, contemporary meeting places. All four sites traded throughout the refurbishment works, and these prestigious projects were completed on time and to budget.

More recently, our Mumbai office has continued the implementation of our expertise in these family restaurants, and has completed a number of new format branches in India, with more in the pipeline. From the largest Drive-thru to flagship branches, Lewis & Hickey continue to create stylish, easy to maintain environments in tune with the McDonald’s ‘forever young’ theme.
 





MAITREA TATRY HOTEL, SLOVAKIA

MAITREA A.S. | LIPTOVSKY MIKULAS, SLOVAKIA

The brief called for a Hotel and Spiritual Centre for 120 guests, to be situated near the Tatra Mountains in Liptovsky Mikulas, Slovakia, equipped with special hotel residences and balneal facilities.

Integral parts of the centre are conference and meditation spaces designed with particular care to allow for direct contact with nature. The design focuses on quality of inner spaces and ecological aspects. All apartments are oriented towards the south, offering impressive views of the mountain ranges. Lecture halls and meditation rooms are situated towards the back of the complex, lit by diffuse light entering via several skylights to ensure a strong ambience needed for spiritual activity.
 





CRITERION

TROCADERO PICCADILLY | LONDON

The Trocadero has been one of London’s premier leisure destinations for the past 350 years in the form of theatres, restaurants, music halls, retail and hotels. Located between Piccadilly Circus and Leicester Square in an area that has the highest footfall in Europe, it is known throughout the world as a symbol for London.

The site is made up from a number of different buildings constructed and extended at different periods, each of these having their own opportunities and challenges. Many of the lower units and the western buildings are occupied by existing tenants, and the brief was to develop, refurbish and convert nine floors into a high class hotel with destination bar, roof terrace - allowing for breathtaking views of the London skyline - and a floor dedicated to celebrity suites.

Lewis & Hickey developed the interior concepts for the rooms and for the front of house / destination bar areas. The clients’ ambition is that the new hotel facility will put the Trocadero firmly back as the premier London leisure destination and become a prestigious hotel of international repute.
 





YMCA

YMCA | AHMEDABAD, INDIA

Located on a 6.5 acre site, YMCA Ahmedabad covers 200,000 sq. ft. and provides World class sports and banqueting facilities. In addition, a 100,000 sq. ft. lawn has been landscaped to provide a perfect setting for events of up to 7,000 people.

Complementing the gardens is the four-storey structure itself. The sundecks, terraces, soft roofs and screens are elements taken from traditional architecture but interpreted into a contemporary context. The elevational elements add an interesting play of light and shadow in the interior while making it sustainable in the extreme weather conditions.

The club building is designed around a central courtyard with the swimming pools, wet play areas and cafes becoming the focal points. The triple height, open-to-sky atrium with its lush greens and water features creates a vibrant interactive space and provides visual connection between the various floors. The facilities along with the multimedia technology for the banquets, state of the art gymnasium equipment, Olympic quality surfaces for jogging tracks, tennis courts and swimming pool technology will make this prestigious development one of a kind in India.
 

NOTTINGHAMSHIRE COUNTY COUNCIL

WESTFIELD FOLKHOUSE | MANSFIELD

Lewis & Hickey have led the design and delivery of an iconic redevelopment in Mansfield named ‘myplace @ Westfield Folkhouse’. The extensive refurbishment has transformed an existing Georgian property, integrating a new-build extension and external activity areas. The facilities provide exemplar youth and community services, in a vibrant environment. The centre has been designed to inspire learning and development in young people alongside sports and social activities.

The new-build is a modern design to avoid a pastiche approach and is adjoined to the listed building, ensuring that its contemporary approach blended harmoniously with the historic building. This multi-level centre focuses its internal spaces around one main activity area at each level. These areas are used for general social activities, and are within a light and spacious environment. 

Externally, the space incorporates an ‘urban edge’ division, a landscape designed to promote full use of the exterior environment, with a contemporary youth zone to one side and sensory gardens on the other. The solid division allows these two distinctively different outdoor areas to co-exist next to each other. Activities include a multi-use games area, outdoor gym, seating facilities, graffiti walls and a petanque ball zone.

Winner of many awards including the 'Community Recognition Award' at the 2012 Civic Trust Awards.

To view the video on the consultative design approach on this myplace project, please click the link below.

 

delivering design

  TWITTER | LINKEDIN

  LEGALS | PRIVACY | CONTACT | SITE MAP

© Copyright 2018 Lewis and Hickey Limited. All rights reserved
Website by Black Apricot Creative