Mobile Menu

CLOCKHOUSE

MCCARTHY & STONE | LONDON ROAD, GUILDFORD |

The proposals for this project were to demolish the existing two storey office building and replace it with a 50 apartment purpose-built extra care accommodation building for the elderly with associated communal facilities.

The site for this development is located on a visually key junction known as the ‘Clock House roundabout’ with close links to Guildford town centre a mile to the south west. The clocktower, which was originally from a large house named Fanum House, was reinstated on an office building and has now been fully restored and retained as a local landmark. Previous attempts by our client to obtain planning permission had been rejected and L&H were brought in to obtain a permission which was achieved at the first attempt.

The building has a main focus onto the roundabout exemplified by the twin gables. The scale is then reduced and the massing broken up to relate to the surrounding housing. To the rear a wing stretches out into the landscaped gardens with close attention to overlooking neighbours and existing trees but providing apartments with access and balconies with garden views.

Our approach on this project was to respond to the local context with a contemporary vernacular that draws from local character in terms of material use and scale. We completed this landmark building for McCarthy & Stone 2 months early and under budget.





delivering design

  TWITTER | LINKEDIN

  LEGALS | PRIVACY | CONTACT | SITE MAP

© Copyright 2017 Lewis and Hickey Limited
website by Black Apricot Creative