Mobile Menu
<

UNIVERSITY OF EDINBURGH

UNIVERSITY OF EDINBURGH, CHARLES STEWART HOUSE PHASE 2 | EDINBURGH

Charles Stewart House, situated on Chamber Street, Edinburgh, was originally built in 1875. L&H completed Phase 2 of the refurbishment works which comprise of a new staff breakout area, meeting room and gender neutral toilets.

Formed within a Grade B Listed building, the new staff breakout area creates a central hub in the building for staff to eat and informal gatherings to take place.  A fully accessible kitchen and moveable furniture allows the space to be used by all users, whilst the timber battens continue the architectural language used in the previously handed over Entrance/Reception Area Works. 

A new suite of gender neutral toilets have been formed alongside the breakout area, acting as a pioneer in institutional WC provision. An existing small teapoint has been repurposed as a rooflit meeting space.

These upgrade works, along with the completed entrance/reception area form part of a larger strategy to improve a significant staff building that forms a central part of the University estate.  

 

Photography: John Need 





<

CHARLES STEWART HOUSE

UNIVERSITY OF EDINBURGH, CHARLES STEWART HOUSE PHASE 1 | EDINBURGH

Charles Stewart House, situated on Chamber Street, Edinburgh, was originally built in 1875. It currently houses the University Finance department. The initial phase of refurbishment works at the Grade B listed building has been successfully delivered, providing a new corporate entrance and reception.

Demolition of partition walls around the existing reception area and the formation of new stud partition walls / glazed screens have create a more logical entrance sequence, involving a wind lobby, waiting area, bespoke reception desk and meeting suite.

The external works involved the removal of 3 no. stone entrance steps to create a level threshold. Internally the floor level, immediately adjacent to the entrance, has been lowered to the level of the external pavement. The installation of a discreet internal platform lift thus ensures full access for all to the main reception level.

 

Photography by John Need 





<

UNIVERSITY OF EDINBURGH, ARGYLE HOUSE

UNIVERSITY OF EDINBURGH, ARGYLE HOUSE | EDINBURGH

L&H have recently completed the fit-out of an existing city centre office building over 5 floors to create an open plan office accommodating 8 divisions of Information Services with a workforce totalling over 550 people. Personnel had been housed in some 16 locations spread over the city. The new office accommodation includes: audio booths; a recording studio; workshops; training rooms; meeting rooms; open plan offices and; a staff room. The design is to consider learners, researchers and teachers who will all use the meeting and training suite at Ground Floor. Each of the 15+ meeting and training rooms are provided with AV equipment, with interactive smart boards at entrances to aid navigation and provide information on IS events both within the building and across the campus.

This project is the single biggest investment by the University in a support group. The aim of the project was to increase inter -division collaboration by providing an agile working environment allowing for flexible working patterns and office space. Focus spaces, Collaborative and Social spaces and Meeting spaces are provided. Elements include: touchdown standpoints; 4 person ‘cubes’ for impromptu meetings; ‘hangers’ – flexi-spaces with folding tables and rotating smart boards for team working and; versatile collaboration areas which can be open or enclosed. The project is an exemplar project on how wisely space can be used with flexibility and standardisation built in so that people can move around the floors. This included the development of an IT strategy ensuring that every space is capable of meeting varied user data, power and AV requirements. The project was divided into 5 phases to assist relocating staff from different areas of the University.

 

© Paul White Photography





<

HOMES & COMMUNITIES AGENCY

HOMES & COMMUNITIES AGENCY, BROXHEAD HOUSE | LOUISBURG BARRACKS, BORDON, HAMPSHIRE

Occupying approximately 21 hectares at the northern periphery of Whiltehill & Bordon town, Louisburg Barracks was originally built at the turn of the 20th Century to house Field Artillery Regiments.

Now vacated by the Ministry of Defence, the majority of the site is being developed as new build residential housing. The conversion of Broxhead House, previously the Officer’s Mess, into a Business and Enterprise Centre forms the focal point for the completed development.

Although unlisted, the building is of local historic interest and the intention is to retain as much of the existing building fabric as possible, whilst also reducing the use of embodied energy and carbon.

The original historical east elevation and the majority of the internal  fabric has been retained, while the less aesthetically defined and functional ‘wing’ extensions in poor physical condition have been demolished to allow for the construction of a new, contemporary, pavilion style entrance to the rear.

Within the building, new office space has been created, maximising the use of historic structure and features. The existing entrance hall links to the new entrance pavilion and the contrast between new and old elements is celebrated. Building users are able to make use of a range of facilities including meeting room, kitchen and the business lounge. The open access lounge area is situated in the largest and grandest original room, which offers a space for tenants and visitors to socialise, and hold informal meetings.

In creating a sympathetic landscape setting for Broxhead House, the design has reinforced the key concepts of the axial approach to the building entrances, and the formality and symmetry of the Edwardian building through use of structured planting. On the west side of the building, a gable wall of the demolished officers’ mess extension will be retained forming a ‘secret garden’ adjacent to the proposed new entrance that will provide a private external space.





<

STAFFORDSHIRE COUNTY COUNCIL

STAFFORDSHIRE COUNTY COUNCIL, PUBLIC SERVICES HUB | NEWCASTLE-UNDER-LYME

Lewis & Hickey were commissioned to undertake the design of a new public services hub for Newcastle under Lyme on behalf of the Local and County Councils and Staffordshire Police Authority to consolidate public services from across nine different existing sites within the borough, including Social and Democratic Services, Police, Library, Revenues and Benefits, Registrars and Council Chambers.

The site was a particularly sensitive location adjacent to the historic core of the town and the next to the picturesque Queen’s Gardens, at a key gateway on the existing ring road and as such required sensitive handling and extensive liaison with the LPA Planning and Conservation officers, an external design review panel and local interest groups. This process was further complicated by existing site restrictions and limitations especially associated with the complex network of underground services which in some instances were not capable of diversion. From the initial brief schedule of accommodation; the design was developed through a highly complex process of brief definition and resolution to comply with the often-conflicting needs of the various services and organisations. This involved frequent and extensive workshops with service leads and managers via a ‘live’ interactive BIM model to facilitate communication and assist the capture process.

The development was required to be BREEAM ‘Very Good’ as Staffordshire County Council standards. This was embraced in both the design and specification with an ‘L’ shaped footprint form that facilitates maximum day lighting to the office areas. The opportunity was also taken to provide Photovoltaic panels at roof level where possible.





<

Schlüter-Systems, Coalville

Schlüter-Systems | Coalville, Leicestershire

Established in Germany in 1966, Schlüter-Systems are the market leader in essential accessories for tile and stone. Extending their operations to the UK in 1993, the company now occupies three industrial units in Coalville, Leicestershire.

As part of the refurbishment to the existing accommodation the works included additional and varied office facilities and board room, as well as exhibition and seminar spaces to provide space for the rapid growth of staff. The refurbishment also included a purpose made training facility used for educating industry professionals, resellers and specifiers on the huge range of Schlüter-Systems’ products within a practical, hands-on environment.

The works were divided over two floors, and included re-cladding the facade to incorporate Schlüter-Systems’ corporate colours, as well as some minor external work to the entrance and existing car park at the front of the building to provide improved access.

The building now acts as a showcase and testament for a number of Schlüter-Systems’ products, including both wet and dry underfloor heating systems, shower systems and linear drains, tiling profiles, movement joints and LED lighting, and was therefore completed with the highest quality of finish in order to best display the installed products.

Managing Director Joachim Backes, who joined the company in 2013 comments, “It is fantastic to finally see our ideas turned into reality. It was our vision to create an environment that our customers can enjoy and benefit from, and for our staff to be proud to work in, and I believe we have succeeded in this aim. Clients now benefit from a real-life, hands-on demonstration of our systems and solutions and can see for themselves how our products work.”





<

DELOITTE & TOUCHE, TRINITY GARDENS

DELOITTE & TOUCHE | NEWCASTLE-UPON-TYNE

The Trinity Gardens scheme is a 2250m2 CAT 2 office fit-out project on behalf of Deloitte Lawyers to house their new North Eastern headquarters. The accommodation comprised primarily of open-plan workspaces, broken up with ‘break-out’ pods and ‘tea-points’.

In addition to this, high specification meeting areas and boardroom facilities were designed to accommodate numbers from 2-4 up to 30 persons, several of which were equipped with the very latest Audio Visual wall technology. A central canteen, with hot / cold catering provisions and associated dining / convalescence space was also formed to offer employees an area to eat and relax during their respective breaks.

Working closely with Deloitte’s concept designers’, we ensured that concept delivery was not compromised whilst managing with Building Control issues and technical construction detailing. The project itself was on a fast-track programme with delivery of the accommodation taking 12 weeks from commencement on site.





<

SPACIA

SPACIA, WOOTON STREET ARCHES | WATERLOO EAST, LONDON

Spacia’s flagship mixed use development involved the regeneration of the Waterloo East platform viaduct and its 16 arches below. These double height spaces were water proofed and a vibration proof mezzanine structure was inserted to provide offices, restaurants, cafes and a gymnasium. The project was developed in consultation with local residents and English Heritage.

The leaning glazed front elevation was designed to reduce heat and glare within the south facing spaces and to maximise light into the deep arches using impressive double height entrances.  To the rear, simple glass in-fills are recessed into the arches to give a subtle solution to the elevation that over looks the neighbouring conservation area. All the office units have been occupied by architects and design companies creating a new vibrant design community in Waterloo.  A new swimming pool was provided in the leisure centre.





<

OLYMPICS HEADQUARTERS

LOCOG, LONDON OLYMPICS 2012 | CANARY WHARF, LONDON

Lewis & Hickey were appointed to work with Lend Lease Projects on the design, procurement and implementation of the Canary Wharf Headquarters for the successful London Olympic 2012 bid. The initial office space of 66,000 sq. ft. (at the L22, Churchill Place address) grew to 430,000 sq. ft. over a seven-year programme to accommodate all the staff involved in delivering a successful event in 2012. The final number of inhabitants was in the region of 4000.

The design is built around a central service core that is wrapped in specifically developed dynamic graphics for staff motivation and to emphasise the energy of such a prestigious project. The office space surrounding this core focuses on transparency, using semi opaque graphics applied to glass where a degree of privacy is required and a variety of open meeting and break out areas to promote an innovative and modern working environment.





<

EXPEDITORS INTERNATIONAL

EXPEDITORS, UK CARGO CENTRE | HEATHROW, LONDON

A purpose built single storey warehouse / distribution centre of 8,361m² floor area, built with wide span portal frame construction to maximise space, plus 3,716m² headquarter offices in two storeys to suit the warehouse height with supporting amenities to cater for the staff. The fit out of the main offices and the mezzanine offices formed part of the main contract works as did the fitting out of the warehouse.

The main interior feature is centred on the new reception area, a double story height space leading to the main offices. The scheme has extensive landscaping along both the southern and western boundary, in order to retain a vegetation buffer zone between the warehouse and neighbouring properties. The west boundary is also protected by 4.5m high acoustic barriers together with a landscaped bund to protect against any noise or un-necessary disturbance to the residential neighbourhood adjoining the site. The main landscaping feature is a garden area to the east of the warehouse to which creates an enjoyable outdoor space for the staff.





<

DEPARTMENT OF WORK & PENSIONS

DEPARTMENT OF WORK & PENSIONS, JOBCENTRE PLUS | NATIONWIDE

In 2001 the Department for Works and Pensions embarked on a ground-breaking journey to change its model of service delivery. Central to this initiative was the creation of a new agency (Jobcentre Plus) and the construction of 1000 new job-centres with an overall budget of £900 million, the largest public sector initiative in the Government’s term in office.

We were appointed as the Concept Architect for the roll-out of the Jobcentre Plus offices. Our remit was to lead the briefing process: how the design concept was communicated, and the final design validated, to both the client and the external implementation teams (Design & Build).

This was achieved through the formation of regional workshops, a detailed, scalable online design manual (developed by us), field bulletins and a dedicated support team.  By providing standard tools, such as a detailed accommodation schedule, architects could then obtain a consistent brief from the local client wherever they worked.  A detailed gateway approval system was developed, with our involvement taken up to final scheme handover.

The final design concept for Jobcentre Plus borrows elements from retail and civic design to provide bright, positive and comfortable accommodation that is making a significant contribution to improving the quality of life for customers and staff.





<

IGUZZINI UK HEADQUARTERS

IGUZZINI ILLUMINAZIONE | GUILDFORD

The iGuzzini Illuminazione UK headquarters complex brings together existing UK operations onto one site, capable of delivering existing operational needs and future strategic growth within the UK.

The office areas are arranged in an offset ‘U’ shape over three floors around a ‘garden of light’ to maximise natural sunlight into the building. Adjacent to the raised central garden is the feature glass stair and Glass lift core allowing natural light into the heart of the building at all levels. An external bridge, at first floor level, connects the office building with the storage and distribution warehouse operations to the South.

A BREEAM rating of Very Good was achieved with on-site power use supplemented with roof-mounted photovoltaic panels and ground source heat pump installations. All power used is monitored and controlled from the European HQ in Recanati, Italy to optimise energy use. The extensive glazing also provides dramatic views over the landscaped grounds which are used to display the external lighting products and techniques in context.





<

VAIBHAV EMPIRE PVT LTD

VAIBHAV CORPORATE | VIZAG, INDIA

Having been commissioned for the complete design and branding for the newly formed Vaibhav retail empire across India, L&H were engaged to design and implement a new headquarters office building for the same client.

Taking the branded theme from the retail environment of simple effective and enriched design, the offices are designed to welcome and impress.  Open plan and double height spaces have been integrated into a working environment where there are multiple opportunities to display art and jewellery, the main product of the retailer.

The building was designed so that the visitor’s journey went from public via semi private spaces and onto more formal meeting rooms with the chairman’s office at the top of the building. A high degree of state of the art media technology is incorporated into the building allowing worldwide communications and monitoring of global markets.

A refined use of materials including stone, wood and glass were chosen and illuminated by sustainable and multi level lighting with varying colour temperatures allowing the interiors to change to various mood settings.





delivering design

  TWITTER | LINKEDIN

  LEGALS | PRIVACY | CONTACT | SITE MAP

© Copyright 2018 Lewis and Hickey Limited. All rights reserved
Website by Black Apricot Creative